1 милион долара търсят своя притежател. Този път не става въпрос за джакпот, а за наука. Човекът, който успее да разгадае една от математическите задачи на хилядолетието ще получи крупната сума.  Задачата за "8-те царици" или "8-те дами", както е прието в шахмата, се появява на бял свят преди 169 години.  

„Върху стандартно шахматно табло 8 на 8 да се разполагат 8 дами, така, че да не се атакуват помежду си”, обяснява по Нова тв математикът проф. Михаил Константинов.  Решена е за първи път две години след формулирането й. Днес има 92 решения, а възможните разположения на дамите са близо 4 милиарда и половина. 

„Идеята е, че когато дъската стане много голяма например 100 на 100, 1000 на 1000, алгоритмите забиват. Затова в началото на хилядолетието математическия институт „Клей” постави 7 фундаментални задачи за всяка от тях дава 1 милион долара. Една от тях е да се намери ефективен алгоритъм за решаване на задачата”, добавя проф. Константинов. 

"Осемте царици" е класическа задача в програмирането. Като лектор Петър я  преподава на бъдещите софтуерни специалисти. Именно намирането на ефективен алгоритъм, който едновременно с това  да е бърз била целта. Затова и обявената за това награда неслучайно 1 милион долара.  Единственият, разгадал задача на хилядолетието, е руския математик Григорий Перелман. 15 години след пробива на руснака,  учените продължават да търсят решението на останалите 6 нерешими задачи.