Силен трус бе регистриран на територията на Северна Корея, което породи подозрения, че страната е извършила шестия си ядрен опит, съобщи Би Би Си. Американските сеизмолози определят силата на труса като 6,3 по скалата на Рихтер, с епицентър в североизточната част на КНДР, където е разположена севернокорейската площадка за ядрени тестове, и огнище на земната повърхност.

И американските, и китайските сеизмолози го определят като „вероятна експлозия“. Япония потвърди, че става въпрос за ядрен взрив, съобщи Ройтерс.

Премиерът Шиндзо Абе същевременно заяви, че севернокорейски ядрен опит би бил„абсолютно недопустим“. Южна Корея незабавно свика извънредна среща на съвета за национална сигурност.

Председателят на комисията по отбрана в южнокорейският парламент заяви, че земетресението вероятно е резултат от взрив с мощност 100 килотона, което е четири до пет пъти по-силно от бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.

Трусът стана часове, след като държавната агенция КЦТА разпространи снимки на лидера Ким Чен-ун с оръжие, за което се твърди, че е нова водородна бомба.Според медията устройството може да бъде прикачено към балистична ракета. Тези твърдения обаче не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Би Би Си.

Водородна бомба

КЦТА съобщи, че по време на визита в Института за ядрени оръжия Ким е инспектирал водородна бомба, която може да бъде инсталирана на новата междуконтинентална балистична ракета, с която разполага Пхенян.

По думите на лидера всички компоненти на тази водородна бомба са 100% национално производство. „Това е термоядрена бомба с голяма мощност, изработена с нашите усилия и нашата технология“, казал той според КЦТА.