Китай прие нови правила за ползване на интернет, насочени срещу анонимните съобщения във форуми и социални мрежи. От 1 октомври т.г. всички анонимни съобщения ще бъдат изтривани, като за цензурата ще отговаря кибер администрацията.

Съгласно новите правила, доставчиците на интернет и услуги са задължени да изискват и проверяват реалните имена на потребителите при регистрация в сайтовете. Ако потребителят публикува незаконно съдържание, доставчикът е длъжен да информира властите.

Големите китайски интернет компании, вкл. Baidu, Alibaba и Tencent, се подложени на силен натиск от страна на правителството, пише TechCrunch.com, цитиран от technews.bg. Под незаконно съдържание се разбират, например, публикации в разрез с основните принципи на конституцията, които излагат на риск националната сигурност или нанасят вреди на националната чест и интересите на страната.

Система за регистрация на реалните имена на потребителите в сайтовете с дневна аудитория над 100 хиляди души беше въведена в друга азиатска страна, Южна Корея, още през 2007 г., а две години по-късно влезе в сила забрана и за анонимните публикации. Но през 2012 г. корейски съд призна системата за противоконституционна, що се отнася до свободата на словото.