Гръцкият Център за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO) отчете 20 случая на западнонилска треска  в страната от началото на годината. Регистрирани са и два смъртни случая, съобщи в. "Елефтерос типос".

За момента опасният вирус се наблюдава само в района на Арголида в Пелопонес. В 12 от случаите болестта е придружавана от усложнения в централната нервна система, включително енцефалит, менингит и пареза.

Специалистите не могат да уверено прогнозират динамиката на разпространението на вируса. Те препоръчват да се спазват мерките за индивидуална защита срещу комари, включително спрейове, мрежи на прозорците, както и носенето на по-затворени дрехи.

Епидемиолозите съветват и за избягване на водни басейни със застояла вода.

Западнонилската треска представлява остро вирусно заболяване, което може да доведе до увреждания на централната нервна система като менингит или енцефалит и обикновено протича с грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура и болки в гърлото. Възможна е също появата на обрив или чревни проблеми.

Вирусът се разпространява най-вече в тропическите и субтропическите райони, но през последните години все повече се наблюдава и в нетропически страни.