Група офицери опитаха да извършат военен преврат във Венецуела, съобщават световните агенции. 20-ината мъже нахлуха във военна база около 4 часа сутринта местно време. Те изненадали нощната охрана и проникнали в оръжейния склад.

В последвалата престрелка двама души са били убити, един – ранен, а други седем са заловени, съобщи по-късно президентът Николас Мадуро.

Той определи атаката като "терористичен акт". В разпространено видео група въоръжени мъже в униформи призовават за революция, за нови избори и съставяне на преходно правителство, предаде БТВ. Един от тях заявява, че не се касае за преврат, а за опит да се въведе правов ред в страната. 

Десетима от нападателите са успели да избягат. Според Мадуро нападението е организирано от водачи на антиправителствените протести, които продължават в разтърсваната от криза страна вече няколко месеца. Преди дни започна работата си нов законодателен орган, доминиран от партията на президента. Той се очаква да увеличи значително правомощията на държавния глава.