Индонезия прати армията и полицията да помагат на селяните от остров Джава в борбата срещу маймуни-терористи. Животните крадат храна и дори нападат старци и деца. Дългоопашатите макаци стават все по-дръзки в последните месеци. Започнаха да идват преди два месеца, разказва пред агенция "Ройтерс" директорът на местната полиция Ариес Анди. След като застреляхме една, другите не се върнаха, но сега отново се появиха.

Силите на реда ще разчитат предимно на капани, които да изтласкат маймуните обратно в гората, но ще могат и да ги убиват при необходимост. Няма да стреляме по тях, ако не тормозят селяните, казва Анди.

Патрули, съставени от селяни и местни държавни служители, полиция, войници и ловци, ще се грижат за сигурността. Повечето от нападнатите са стари хора, които живеят сами в колибите си. Нямат съседи и няма кой да им помогне. Природозащитници заявиха, че убийството на животни е недопустимо и че атаките се дължат на унищожения им хабитат, пише dnevnik.bg.

Причината за нападенията върху къщи и градини е, че се нуждаят от храна, казва Робитохул Худа от International Animal Rescue Indonesia. Той предупреждава, че сплашването на животните ще има само временен успех. Животните са умни. Ако хората стрелят с прашка днес, утре ще трябва да измислят нещо друго.