Властите в Австралия осуетиха готвено терористично нападение срещу граждански самолет. Арестувани са четирима души, а полицейските акции продължиха през цялата нощ. Смята се, че задържаните са свързани с групировки, проповядващи радикален ислям.

Получихме информация, че се планира терористично нападение, заяви главният комисар Андрю Келвин. Знаем, че предполагаемите атентатори са щели да използват самоделно устройство. Не можем да ви кажем точната дата и място, където са щели да ударят. Можем само да потвърдим, че целта е щял да бъде самолет. Австралийския премиер Малкълм Търнбул съобщава, че от 2014-та година насам, са предотвратени повече от 13 атентата.

Службите за сигурност действаха светкавично. Получихме сигнал за готвено нападение и веднага беше задействан план за гарантиране на обществената сигурност. Мерките за сигурност в Сидни бяха засилени, на летището беше въведен още по-строг контрол. Това важи и за гарите и летищата в цялата страна. Голяма част от мерките за сигурност няма да бъдат оповестени публично, допълни премиерът.

На територията на Австралия все по-често регистрират случаи на вдъхновени от радикалния ислям нападения. В по-голямата си част, те са планирани от вълци-единаци.