Почина първият легален съветски милионер - Артьом Тарасов, обяви "РИА Новости". Печалната новина бе съобщена от пресслужбата на партия "Яблоко".

Тарасов е издъхнал на 67 г. Артьом Тарасов е роден в Москва през 1950 г. Той е един от първите съветски кооператори, неговата компания е регистрирана под номер 10 през 1987 г. Тарасов става известен през 1989 г. като първия легален съветски милионер с месечна заплата от 3 млн. рубли.

От печалбата на кооперацията "Техника" през 1989 г. той си е платил заплатата от 3 милиона рубли, като е заплатил и 3-те процента вноска в Комунистическата партия на Съветския съюз. Кооператив "Техника" се е занимавал с ремонт на чуждестранна битова техника. Година по-късно той започва да внася компютри от чужбина. По неговите спомени компанията е успяла да спечели на 100 млн. долара само за шест месеца.  През 1989 г. е избран за вицепрезидент в Съюза на обединените кооперативи СССР, през 1990 г. е депутат от Руската съветска федеративна социалистическа република.

Емигрира за няколко години в Лондон през 1991 г. до 1993 г. През 1996 г. е номиниран за кандидат-президент на Русия, но не е регистриран от Централната избирателна комисия в страната. Отново заминава за британската столица до 2003 г. Създава и оглавява "Институт за иновации".