Бързоразрастващ се пожар бушува в района на френския град Ница, предаде Франс прес. Пламъците прекосиха 40 хектара и продължават да напредват към населеното място Кастание, северно от Ница. 232 пожарникари, три хеликоптера и три самолета-цистерни участват в борбата с огнената стихия, която застрашава жилищни сгради. Ситуацията е утежнена заради силния вятър, горещината и сушата.
 
Италиански пожарникари се борят с над 1000 горски пожара днес при високи температури и суша, предаде Ройтерс. Три от пожарите са край плажния квартал на Рим, Остия, съобщава пожарната.

Миналия месец паднаха само половината от средното количество валежи. Температурите също са по-високи от нормалните и достигат 40 градуса в южните части на страната. Полетата и горите са изсъхнали и се подпалват лесно, предупреди националната земеделска асоциация Колдирети, пише БТА.

"Ситуацията е много сериозна", каза кметицата на Рим Вирджиния Раджи. "Рим не трябва да бъде оставян да се бори сам с тази екологична катастрофа", добави тя на обиколка в засегнат от пожарите район.

Раджи заяви, че пожарите в столицата може да са умишлени. Полицията съобщи, че няколко души са арестувани по подозрение в палежи, включително един в Рим. Един човек загина край Неапол, след като падна от покрива на своя склад, застрашен от пожар, съобщава телевизия Скай ТG24.

Миналата седмица в Сицилия стотици туристи бяха евакуирани с лодки заради бушуващите пожари. Пламъци обхванаха склоновете на вулкана Везувий, които горят и днес.

Пожарната служба се бори с 280 пожара в областта, в която се намира Рим. 250 пожара бушуват в Кампания, 150 в Тоскана, 110 в Калабрия и 100 в Пулия. Самолети на пожарната се намесиха 31 пъти, за да се справят с пламъците, съобщи италианската Гражданска защита.