Малтийските законодатели легализираха еднополовите бракове. Шумни празненства по улиците на Валета маркираха новата страница в историята на католическата страна. Законът беше приет с почти пълно мнозинство в консервативната държава. Според него всички сключили брак двойки могат да си осиновяват деца. Единственият депутат, обявил се срещу решението, се аргументира с християнската си вяра.

Католицизмът е държавна религия и има силно влияние в островната страна, предаде БТВ. Едва през 2011 г. там беше разрешен разводът, а абортът все още е незаконен.

Това е първият закон под управлението на министър-председателя Джоузеф Мускат. По време на предизборната си кампания той направи обещание за това, в случай че бъде избран. Новото правителство на Мускат обеща да насочи политиката си към справедливост и равенство в обществото.

Малта стана 13-тата членка на Европейския съюз, узаконила еднополовите бракове. В момента те са легални в Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Швеция, Обединеното кралство.