Пентагонът заяви, че осъжда категорично севернокорейския тест на интерконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.
 
Отбранителното ведомство подчерта, че със своите действия Северна Корея представлява заплаха за САЩ и техните съюзници. "Оставаме готови да защити себе си и нашите съюзници и да използваме целия обхват на потенциала, с който разполагаме, срещу нарастващата заплаха от Северна Корея, каза говорителката на Пентагона Дейна Уайт. По думите й ангажиментът на САЩ да защити Япония и Южна Корея "остава непоклатим".

Преди това държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън прикани международната общност за "глобални действия, които са необходими за възпирането на глобалната заплаха" от страна на Северна Корея. В изявление той окачестви поведението на Пхенян като нова ескалация на ядрена заплаха. Тилърсън предупреди, че ако някоя страна приема севернокорейски работници или оказва икономическа или военна помощ на Пхенян или не прилага санкциите на ООН, то тя "подпомага и подстрекава опасен режим". "Всички държави трябва публично да покажат на Северна Корея, че ще има последствия на нейния стремеж към ядрени оръжия", заяви държавният секретар на САЩ.

Вчера САЩ поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН, което вероятно ще бъде насрочено за днес следобед източноамериканско време, припомни Ройтерс.
 
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също осъди ракетния тест на КНДР и призова ръководството на страната да се въздържа от провокационни действия, предаде ТАСС. По думите на Гутериш това е поредното "безцеремонно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност" и "опасна ескалация на напрежението".

Междувременно севернокорейската телеграфна агенция КЦТА цитира изявление на лидера Ким Чен-ун, че с вчерашния успешен ракетен тест неговата страна вече разполага със стратегически потенциал, включващ атомни и водородни бомби, както и междуконтинентални балистични ракети. По думите на Ким КНДР няма да преговаря със САЩ за евентуален свой отказ от тези оръжия, докато Вашингтон не прекрати враждебната си политика към Пхенян.

Южна Корея съобщи след това, че тази сутрин е провела съвместно със САЩ учения с атакуващи балистични ракети с въображаема мишена ръководството на комунистическия Север, съобщи Ройтерс.