Близо 1500 души са станали жертва на бързо разпространяваща се епидемия от холера в Йемен в рамките на два месеца, съобщи представител на Световната здравна организация (СЗО) за държавата. „Ситуацията е страшно сериозна”, предупреждава д-р Невио Загария. „За момента това е най-голямата епидемия от холера в света”, коментира д-р Шерин Варакей – представител на УНИЦЕФ Йемен.

Според последни статистики вероятните нови случаи на  холера в арабската държава нарастват с около 5000 инфектирания дневно. Децата заемат голям дял от новите случаи, съобщава btvnovinite.bg .

„Искам да ви съобщя притеснителен факт. На всяка една минута се съобщава а болно дете със симптоми на болестта”, казва д-р Варакей.

Статистика на Световната здравна организация показва, че близо 8 млн. души в Йемен живеят в района на епидемията от холера. 3 милиона от тях са напуснали страната заради военните конфликти в нея.

„Между 27 април и 30 юни е имало общо 264 000 случаи на възможно заразяване с холера в страната. За същия период, 1500 души са починали от заболяването”, обобщи д-р Невио Загария. Епидемията е резултат от продължителните конфликти в Йемен. От пролетта на 2015 г., страната е в състояние на гражданска война,  която продължава и днес.

Епидемията е резултат от продължителните конфликти в Йемен, които се отразяват до достъпа до здравни заведения, питейна вода, липсват санитарни условия – предпоставки за разпространението на епидемията.