Следващият път, когато срещнете някоя хлебарка, помислете внимателно преди да я настъпите брутално. Може би един ден ще дойде време, когато ще ви се иска тя да ви върне услугата, пише obekti.bg, позовавайки се на Gizmodo.

Това е така, защото доминацията на тези омразни домашни любимци над човешкия род сякаш изглежда въпрос на време, макар и дълго. Последните изследвания показват, че хлебарките успешно еволюират и вече не се поддават на опитите ни да ги унищожим. До момента хлебарките са имали 350 милиона години, за да развият своето самосъхранение и този процес очевидно продължава.

 Нов доклад на страниците на списание Science разкрива как тяхната вътрешна химия се променя, за да се справя с най-често използваните отрови. Така те развиват имунитет към новите отрови, които се използват от началото на 90-те години и са изградени на базата на глюкозата. Докато учените изследват хлебарките, които използват косъмчетата на телата си, за да засичат сладко или горчиво, те осъзнават, че насекомите са променили начина, по който мозъка им приема импулсите от тези рецептори.

 Вместо да получават сигнал за "сладко", те препращат съобщение за "горчиво". В резултат гадината избягва третираното с отрова място. Подобна промяна в поведението се наблюдава и при маларийните комари, които вече все по-често избягват вътрешните стени на помещенията, които са обработени срещу тях. Вместо това те кацат на тавана или на външните стени, където няма инсектициден препарат. Според учените все още не е ясен клетъчният и невралният механизъм, който е отговорен за тази промяна в поведеният на насекомите.