Американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя „напълно едностранчивата сделка с Куба“, сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ.

Държавният глава представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че Хавана си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама „ужасна и погрешна сделка“, но „сега тези дни приключиха“.

Тръмп заяви, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и започнат да зачитат свободата на изразяване.

„Повече няма да мълчим пред комунистическото потисничество – заяви Тръмп. – Америка отхвърля потисниците на кубинския народ“.

Той все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама – отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат, американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да извършват курсове до Куба.