Италианският парламент подготвя закон, който предвижда глоби и затвор за разпространителите на фалшиви новини и субективни и груби изказвания.

Законът предвижда 5000 евро глоба за авторите и тези, които са публикували неверни или преувеличени новини, както и за публикациии, които са силно пристрастни и повлияни в нечий интерес. Глобата ще се налага, ако информацията не бъде отстранена до 24 часа, след като е била оспорена, съобщи Нова телевизия. 

Мярката се отнася само за интернет изданията, тъй като националните печатните медии на Апенините вече носят легално установена отговорност за неверни твърдения.

В случаи на новини или информации, предизвикващи паника или тревога сред аудиторията, се предвижда и 1 година затвор. За обидни публикации срещу отделна личност или материали, подкопаващи демократичните устои, наказанията ще се удвояват с глоба от 10 000 евро и две години затвор.

Проектозаконът получи и критики, като основният аргумент на противниците му е, че в интернетните медии и пространство винаги е имало неверни информации и партенки. Италианската инициатива срещу разпространяването на фалшиви новини идва след като и други европейски страни предприеха подобни стъпки.

Темата с неверни информации стана особено актуална след последната президентска кампания в САЩ. Председателката на италианския парламент Лаура Болдрини инициира петиция за спиране на фалшивите новини, която набра голям брой привърженици.