Студената вълна продължава да сее смърт в Европа със седем нови жертви на Балканите, шест в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния, с което общият брой на умрелите от измръзване на континента достигна около 60 души, съобщи Франс прес.

В Полша, която е най-силно засегнатата страна, още шест души починаха в понеделник, когато живакът на термометрите в някои региони достигна минус 20 градуса по Целзий, съобщи Правителственият център за национална сигурност.

За шест дни в Румъния са регистрирани шест смъртни случая в резултат на хипотермия, съобщи румънското здравно министерство.

В Словакия заради студа са умрели четирима души от 6 януари насам, съобщи за АФП говорителят на службите за спешна помощ Йозеф Минар.

Поне за още седем смъртни случая на Балканския полуостров бе съобщено през последните 24 часа, включително три в Сърбия, три в Македония и един в Албания, посочиха местни медии.

В Южна Сърбия, където температурите паднаха под минус 20 градуса и бе обявено извънредно положение, 88-годишен мъж и 64-годишният му син са починали от студ в село Дуга Поляна.

Националната телевизия РТС разказа за необикновен случай в село Смолинац, в източната част на страната, където мъж е паднал в дълбока дупка и останал в нея два дни при температури от под минус 20 градус и в крайна сметка бил спасен от свой съсед.

Корабоплаването по река Дунав бе спряно вчера до второ нареждане заради образували се парчета лед, а черноморските пристанища бяха затворени заради силни ветрове.

Към гръцкия остров Лесбос тръгна вчера вечерта от Атина военен кораб, в който ще бъдат подслонени до 500 бежанци и мигранти, живеещи в палатки на острова, където натрупа сняг през последните дни.

Студената вълна, дошла то Скандинавския полуостров в края на миналата седмица, взе жертви и в други страни в Европа като Чехия, България, Македония, Беларус и Италия, главно бездомници и мигранти.