Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп има намерение да назначи зет си Джаред Къшнър за старши съветник на държавния глава, съобщава телевизия Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

В. "Уолстрийт джърнъл" вече съобщи, че Къшнър може да заеме поста на един от ключовите съветници на Белия дом. Вестникът обаче не изключи възможността той да се ограничи с ролята на неофициален помощник на тъста си и да се откаже от длъжност в президентската администрация. Дотогава медиите предполагаха, че Къшнър може да бъде бъдещият началник на канцеларията на Доналд Тръмп в Белия дом.

Новоизбраният президент обаче посочи за този пост председателя на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс, припомня ТАСС.

Бившият републикански сенатор от Канзас Робърт Доул беше назначен на поста заместник на преходния екип на новоизбрания президент, съобщи говорителят на преходния екип Шон Спайсър, цитиран от ТАСС. Тази новина засега не е потвърдена от други агенции. 

От 1969 г. до 1996 г. Робърт Доул беше сенатор, а от 1985 г. беше лидер на републиканците в Сената. През 1996 г. той бе кандидатът на партията за президент, но загуби предизборната надпревара срещу Бил Клинтън. В момента е член на консултативния съвет на фондация за изграждане на мемориал на жертвите на комунизма във Вашингтон. 

На среща с медиите във фоайето на "Тръмп тауър" в Ню Йорк новоизбраният президент изрази увереност, че посочените от него кандидатури ще бъдат одобрени от Конгреса на САЩ, защото притежават най-високи качества.

Спайсър съобщи днес, че изслушванията на предложените от Тръмп кандидати пред Сената започват утре. Първи ще бъде изслушан Джеф Сешънс, предложен за министър на правосъдието.

Тръмп се срещна днес с милиардера Джак Ма в "Тръмп тауър". След срещата новоизбраният президент заяви пред медиите, че тя е преминала отлично и очаква двамата да работят прекрасно заедно.

Джак Ма, основател и председател на съвета на директорите на интернет компанията "Алибаба груп" добави, че двамата са обсъждали предимно дребния бизнес. "Говорихме как да помогнем на 1 милион малки фирми, предимно в Средния Запад", подчерта той.

Ма, чието състояние се оценява на 27,2 милиарда долара, нарече Тръмп "много умен и открит човек". "Ние също смятаме, че отношенията между Китай и САЩ трябва да укрепнат и да станат по-дружелюбни", добави китайският милиардер, подчертавайки, че е споделил с Тръмп идеите си за подобряване на търговските отношения между двете страни.