Вече е напълно сигурно, че близкоизточният респираторен синдром, известен със съкращението MERS, се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Епидемичният взрив в Южна Корея се разраства, а смъртността е около 40%.

Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за "24 часа". Развитието на заболяването, както и ситуацията с други зоонози - предавани от животни инфекции, ще бъдат обсъдени на среща между епидемиолози и ветеринари на 22 и 23 юни.

МЕРС се дължи на корона-вирус, който не е нов, но явно се променя и вече е в състояние да се прехвърля от човек на човек, което е обезпокоително, обясни д-р Кунчев. Най-характерен пример за това бил фактът, че е заболяла дъщерята на мъж, който бил в обща стая с болен от МЕРС в Южна Корея. Тя не е имала пряк контакт с болния.

Общият брой болни до момента е 1211, от които 492-ма са починали по данни на СЗО.

Смъртността е доста висока и се дължи на тежко протичаща пневмония, каза епидемиологът. Тя се развива в 10 до 15% от случаите и е фатална за по-възрастни и увредени хора, хронично болни, с по-слаб имунитет.

Останалите заразени боледуват по-леко, основно с проявите на настинка с умерено неразположение. Това дава възможност за много бързо разпространение на вируса, тъй като хората не се изолират, нито пък се мисли за МЕРС.

Пряка опасност за България няма, доколкото връзките с Близкия изток и Азия не са много интензивни, каза д-р Кунчев. Винаги обаче има риск за хората, които пътуват в тези райони.

Те не бива да влизат в контакт с хора, които видимо имат симптоми на настинка. Също не бива да консумират месо или мляко от камила, нито да пипат такива животни или да се движат близо до тях - те остават основен източник на заразата. Има случай на заразени британци, които просто се разхождали на пазар в Саудитска Арабия, където имало камили.

Освен това е доказано, че заетите в отглеждането на камили имат над 20 пъти повече антитела срещу вируса в сравнение с хора, които нямат контакт с такива животни.

Затварянето на границите и мерките като тези за ограничаване на ебола не вършат работа при МЕРС, обясни д-р Кунчев. Причината е в предаването на вируса по въздуха.

Личните предпазни маски също не помагали особено, тъй като след 2-ия час стават пропускливи за вируси. По-правилно било да ги слагат болни, а не здрави за предпазване.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg