Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ по международните икономически въпроси Амос Хокстайн открито заяви по време на преговорите в Атина, че САЩ е против прокарването на тръби на територията на Гърция за доставка на руски газ в Европа.

Това съобщи гръцкия министър на индустриалните реформи, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис в интервю пред в. „Про тема”.

Лафазанис подчертава, че Атина безусловно подкрепа проекта за прокарването на тръбопровод на гръцка територия за доставка на руски газ и двете страни предприемат стъпки за осъществяването на този проект.

„Разбира се, САЩ не иска този тръбопровод, както честно и директно ми обясни Хокстейн по време на нашата неотдавнашна среща – добави министърът. – Въпреки това ние смятаме, че този проект е от национален интерес и е икономически е енергийно изгоден”.

Американците от своя страна предлагат на Атина да подкрепят енергийната диверсификация на Гърция, като се присъединят към проекта за Южен газов коридор, който включва изграждането на Трансадриатически газопровод.

ОЩЕ НОВИНИ  ТУК!

TrafficNews.bg