Германският парламент прие резолюция, признаваща извършването на геноцид над арменците в Османската империя, предаде Ройтерс. Текстът бе одобрен с огромно мнозинство. Гласуването бележи значителна промяна в позицията на Германия по въпроса, отбелязва Ройтерс.

Резолюцията поражда риск от дипломатически спор с Турция. Германия е най-големият търговски партньор на тази държава сред страните от Европейския съюз и има голяма турска диаспора. Берлин дълго време отказваше да използва тази формулировка за масовите убийства на арменци в Османската империя.

Терминът "геноцид" освен това предизвиква особен резонанс в Германия, която е отговорна за убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста. Всички групи в Бундестага подкрепиха резолюцията, одобрена на специално заседание на долната камара на германския парламент по повод 100-годишнината от арменския геноцид.

"Онова, което се е случило в разгара на Първата световна война в Османската империя пред очите на света, е било геноцид", каза в началото на дебатите председателят на Бундестага Норберт Ламерт, пише БТА. Германският президент Йоахим Гаук също използва този термин в реч снощи.

Той дори заяви, че Германия - съюзник на Османската империя през Първата световна война - също носи част от вината за геноцида, тъй като е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори в тяхното осъществяване. По-рано тази седмица австрийският парламент прие аналогична резолюция, признаваща геноцида.

TrafficNews.bg