Президентът на Германия Йоахим Гаук призна германското участие в Арменския геноцид през 1915 г. и призова властите в Анкара също да поемат отговорност пред наследниците на жертвите. За това информират немската радио-телевизия Deutsche Welle.

Държавният глава на ФРГ се изказа по случая на символично място – на икуменическа служба в Берлинската катедрала снощи в четвъртък. „Йохаим Гаук излезе извън формулировките на управляващата коалиция, която трябва да бъде приета от парламента този петък, седмици след напрегнати дебати в Бундестага”, коментира по случая агенция dpa.

"Със сегашното равнище на познанията ни и на фона на политическите и хуманитарни ужаси от предходните десетилетия едно е ясно в ума ни: съдбата на арменците илюстрира историята на едно масово унищожение, етническа чистка, депортация…И да, геноцид, който бележи по ужасен начин целия XX век…".

Йоахим Гаук призна в речта си и участието на тогавашната Германска империя в събитията, довели до изселването исмъртта на близо 1,5 млн. арменци. "В този случай, ние, германците, трябва да преразгледаме гледната ни точка, и да признаем нашата споделена отговорност, а може би и част от винта, съучастието в геноцида над арменците",заяви федералният президент.

Той се позова на военни служители на кайзеровия райх, които са подпомогали депортацията на кавказкия народ по време на Първата световна война. „Единствената цел на Германия тогава е била запазването на Османската империя като съюзник във войната, без значение дали загиват или не арменци”, призна Гаук.

Същевременно германският президент подчерта, че не обвинява днешната Турция. "Не изправяме никого пред подсъдимата скамейка. Но е важно да си спомняме несправедливостите от миналото", заяви Гаук.

Той направи паралел с нацисткото минало на Германия и убийствата на евреи, които се обработват с "позорно закъснение", коментира по темата пък вестникът Der Rheinische Post. "Не можем да се освободим от вината обаче, ако я отричаме, потискаме или омаловажаваме",обобщи президентът. 

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg