Испанското правителство реши да премахне ръководството на Каталуния и да принуди областта да проведе нови избори. Обяснението за безпрецедентната стъпка е, че по този начин ще се спре опита на каталунците да продължат с плановете си за независимост.

Идеята на централното правителтво обаче трябва да бъде одобрена от Горната камара на испанския Сенат. Целта е да се реши най-лошата политическа криза в Испания от четири десетилетия насам, но пък се създава риск от яростна реакция от хората, подкрепящи идеята за независимост. Очакват се протести по-късно днес.

Премиерът на Испания Мариано Рахой посочи, че икономиката на Каталуния вече е била в лошо състояние заради натиска от страна на местната власт за отцепване от страната. "Ще поискаме от Сената, с цел да защитим общите интереси на нацията, да позволи на правителството... да свали от власт каталунския президент и неговото правителство", заяви Рахой на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

Това е първият път от '70-те години насам и тогавашните промени в Испания, в който централното правителство се възползва от конституционното си право да поеме прекия контрол над дадена област и да я контролира от Мадрид. Прякото управление ще включва и пълен контрол над каталунската полиция, финансите и обществените медии.

Намерението на Рахой, по негови думи, е да не използва тези специални правомощия повече от 6 месеца и да свика нови избори възможно най-скоро след като ситуацията се "нормализира".

Превод и редакция: TrafficNews.bg