Възможно е Каталуния не само да не се отдели от Испания, но дори да загуби своя статус на автономна област. Това стана ясно от интервю, което испанският премиер Мариано Рахой даде за вестник "El Pais" събота. Министър-председателят не изключи опцията да използва конституцията, за да премахне автономния статут на Каталуния, ако областта се опита да обяви независимост.

Припомняме ви, че референдум за независимост се проведе в Каталуния на 1 октомври, въпреки че испанският Конституционен съд го обяви за незаконен. Това доведе до изпращане на полицейски части в областта и сблъсъци с искащите да гласуват граждани. Над 900 души пострадаха.

Член 155 от Конституцията обаче дава на Рахой възможността да разпусне местното правителство в Каталуния и да насрочи нови избори там.

Същевременно десетки хиляди се събраха по улиците на Испания в събота, докато в Каталуния тече подготовката за това областта да обяви своята независимост от останалата част от страната. Много от протестиращите бяха облечени в бяло като призив за преговори, които да сложат край на най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, пише Ройтерс.

Рахой заяви, че Каталуния не може да бъде "в ръцете на екстремисти, радикали и (крайно-лявата партия) CUP". Премиерът обаче отказва да използва медиатори, за да разреши кризата, като също така заяви, че проблемът няма да доведе до избори в цяла Испания.

Превод и редакция: TrafficNews.bg