Най-малко 337 души пострадаха при полицейската акция в Каталуния, където днес се провежда референдум за независимост, съобщи говорителят на регионалното правителство Жорди Турул, цитиран от ТАСС. Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне. Поради това властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

Испанската прокуратура ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост. Това съобщи в. „Ел Паис“, цитиран от БГНЕС.  

 

Властите съобщиха, че 73% от гласоподавателните секции са били отворени тази сутрин. 

А прокуратурата на страната вече инструктира полицията да предприеме мерки за предотвратяване на референдума.

Правоприлагащите органи са задължени да конфискуват рекламни материали, като вече бяха иззети над милион такива. Испанската агенция за защита на данните предупреди също, че членовете на избирателните комисии могат да бъдат глобени с от 40 000 до 300 000 евро.

Каталуния – богат регион на Испания с население от 7,5 млн. души със свой собствен език и обичаи, от дълго време настоява за повече автономия.

В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат одобрение от централното испанско правителство да проведат референдум за независимост, подобен на този в Шотландия през 2014 г.