Горещините като топлинната вълна през отминалото лято, спечелила си прозвището „Луцифер“ с изпепеляващите над 40-градусови температури, ще станат обичайно явление за Южна Европа до средата на века, предупреждават учени.

Горещи вълни като „Луцифер“, разпалила опустошителни горски пожари и унищожила земеделска продукция през август в Европа, вече са четири пъти по-вероятни, отколкото са били преди век, отчитат от World Weather Attribution (WWA) – коалиция от международни учени, цитирани от Вести.

У нас от 80-те години насам тенденцията към покачване на температурите на въздуха е ясно изразена и у нас. 18 от най-горещите години в България са регистрирани след 1989 г. Т.нар. горещи вълни  с температури от 32 до 38 градуса стават все по-чести. Същевременно за последните 10 г. валежите в равнините са намалели с 30-40%. Според най-песимистичния сценарий на нашите учени речният отток може да спадне в същата степен, предава Списание 8. При липсата на достатъчно подхранване на реките ще бъдем изправени пред криза в напояването и воден режим. Земеделието ще е в сериозен риск.

Средногодишните температури у нас може да се повишат с до 7 градуса. Страната ни все по-често ще страда от екстремни климатични явления – суши, бури, наводнения. Най-засегнато от затоплянето е земеделието, горите също страдат,  има риск за биоразнообразието, това са част от тревожните констатации правени от експерти по промените в климата.

Тазгодишното лято в Западна Европа и средиземноморския регион е забележително в няколко аспекта, отбелязва WWA. Ранните летни горещини засегнаха страните от Западна Европа (по-специално Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Англия, Португалия и Испания).

През юли горещината се върна в южната част на Испания. На 13 юли температурата в столицата Мадрид стигна 40,6 градуса по Целзий, изравнявайки рекорда от 2012 г. Епизодите на горещи вълни продължиха през август, разпространявайки се в Южна Европа.

В началото на август се наблюдаваха особено силни горещини в югоизточните страни, а максималните температури в Италия и на Балканите достигаха 40 градуса по Целзии в продължение на дни. Температурните рекорди бяха счупени в Южна Франция, а на Корсика и в Хърватия температурите оставаха над 30 градуса по Целзий и през нощта. Необичайно горещо през август беше и в Южна Полша.

Термометър показва 48 градуса по Целзий в Севиля, Испания през юни

Термометър показва 48 градуса по Целзий в Севиля, Испания през юни

Горещината, комбинирана с висок влажност, беше описана от Би Би Си като „най-тежката гореща вълна след 2003 г.“ в южните страни.

„В началото на XX в. лета като тазгодишното са били изключително редки. Понастоящем вероятността Южна Европа да „понесе“ толкова горещо лято вече е едно към 10“, казва Геерт Ян ван Олденборг, изследовател от Кралския нидерландски метеорологичен институт.

Подобни екстремни горещини ще станат обичайно явление за южната част на Европа до средата на века,

ако парниковите газове в атмосферата продължат да се увеличават, според симулационен модел на WWA, оценяващ въздействието на климатичните промени върху екстремните проявления на времето.

През 2016 г. глобалните температури за трета поредна година са достигнали рекордно високи стойности, оповестиха учени през януари.

Според изследване, публикувано през август, смъртността в резултат на екстремни климатични проявления като топлинни вълни и суша може да се увеличи 50-кратно до края на века.