Германия реши! Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Консервативният блок на Ангела Меркел, съставен от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) побеждава на парламентарните избори в Германия, предадоха световните агенции, цитирани от Нова тв. „Алтернатива за Германия” ще е първата крайнодясна партия в Бундестага от десетилетия.

Според екзитпол резултати, съобщени от две германски телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, ХДС/ХСС получава между 32,5 и 33,5 процента. От тях 26.5 на сто са за ХДС, а 6 процента - за ХСС.

Втори са социалдемократите, които печелят рекордно нисък за тях резултат. Те са с повече от 12% зад победителя и взимат около 20% от гласовете.

С 13,5% в трета политическа сила се превърна „Алтернатива за Германия” – първата крайнодясна партия в Бундестага от десетилетия. Това е историческо постижение на национално ниво за твърдолинейната десница, популистката и антиимигрантска партия. След първите резултати от партията обявиха: "Ще променим страната. Ще отстраним госпожа Меркел. Ще си върнем страната".

Радикалната левица Левите получава 9 процента. В парламента влизат и Зелените с 9,5 процента и Свободната демократическа партия, която има 10,5 процента.

Резултатите показват, че Меркел не може да събере необходимите проценти за коалиция от две партии със свободните демократи или със зелените. А социалдемократите определят представянето си като тежко поражение и отказват да се включат в коалиция с нея. От ръководството обявиха, че партията ще мине в опозиция.

 

След разпределението на мандатите ще се състави правителство и ще бъде определен федералният канцлер.

Парламентът на Германия се формира по смесена система и в него влизат поне 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат кандидати, победили в едномандатните избирателни райони.

Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става заради преразпределение на мандатите в райони, където броят на имащите право на глас се е променил. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 допълнителни мандата.