18-годишният, задържан от полицията по подозрение в това, че е заложил бомбата в Лондонското метро, е бил също задържан две седмици преди атентата, при това точно на същата метростанция, в която избухна адската машина, но после е бил освободен.

Това разкриват съседи, живеещи в близост до къщата убежище, която е приемала бежанци и е нея е живял джихадистът, пише вестник "Дейли Мейл", цитиран от Блиц. Тийнейджърът, който бе задържан при опит да напусне страната в пристанището на Доувър, се смята за „проблематично приемно дете“, което е било отгледано от двойката британски самаряни Пенелопи Джоунс (71) и съпруга ѝ Роналд.

Серена Барбър, която познава от години двойката и живее до тях, разказва: „В момента при тях има две момчета, и двамата са чужденци. Единият е много тих и мил, другият, който е на 18 години, е ужасен. Знам, че преди около две седмици той е бил арестуван от полицията в метростанцията „Парсънс Грийн“. Не знам за какво. Той бе върнат на Пени и Рон. След това Пени каза, че ще ѝ се наложи да спре да се грижи за него, че повече не може да го издържа“, каза още тя.

Разкритието бе направено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Туитър, че „загубенякът терорист“ зад лондонския атентат е „бил в полезрението на „Скотланд Ярд““, което на свой ред увеличи натиска върху силите за сигурност да разкрият дали въпросното лице наистина е било задържано и, ако да, защо, както и защо е било освободено. От полицията заявиха, че „въпросът остава отворен“ относно възможността атентатът да е организиран от повече от един човек.

Вчера в Сънбъри он Темз полицията проведе акция в дом във връзка с атаката. Това бе домът на Пенелопи и Рон, които са отдали живота си на грижите за деца, останали без родители. Двойката самостоятелно е отговорна за отглеждането и възпитанието на 268 деца. Полицаите нахлуха в дома около шест часа след новината, че за атентата има задържан заподозрян, който се е опитал да напусне страната през пристанището в Доувър.