Няколко хиляди души в швейцарската долина Брегалия се оказаха откъснати от света днес след нови земни свличания. Това стана само седмица, след като милиони кубически метри земна маса се свлякоха в същия високопланински алпийски район, предаде ДПА, цитирайки говорител на местната служба за борба с бедствия.

В момента се полагат усилия за отваряне на пътя, който свързва долината със Санкт Мориц и се очаква това да стане до края на деня. Няма пострадали от новите свличания. Няколко сгради са разрушени, прекъснати са няколко електропровода, пише dnes.bg.

Калните потоци бяха причинени от проливни дъждове и откъртване на скали в планината Пиц Сенгало в Източна Швейцария, край границата с Италия. Местните власти се тревожат не толкова, че временно е прекъснат достъпът до района, колкото от факта, че има опасност от срутване на още 1 млн. кубика нестабилна земна маса. Това може да се случи всяка минута, а може да стане и след година, каза Гартман.

Миналата седмица огромни скални маси се свлякоха от Пиц Сенгало към селището Бондо. Осем планинари от Германия, Швейцария и Австрия оттогава се водят за изчезнали и спасителите нямат надежда те някога да бъдат открити.