Гневни ляво настроени нападнаха туристи край стадион "Камп ноу" на футболния тим "Барселона". Автобусът бе изпочупен, но изплашените чужденци се разминаха без наранявания. На покрива на возилото бе изписано: "Туризмът убива традиционните микрорайони.

Подобни атаки зачестяват в Испания в разгара на туристическия сезон. Основно нападенията са в Барселона, остров Майорка и районите, населени с баски, съобщава Би Би Си, цитирана от clubz.bg. Те са посещавани и от много българи.

Въпреки че туристите оставят милиони евро в страната, разгневените млади хора с леви убеждения твърдят, че туристическият модел води до увеличаване на бедността сред работническата класа. Това е и мотивът за атаките срещу туристите.

В Барселона са били отнети от туристи велосипедите им и са били изпочупени спиците на колелата им. Ние сме против капитализма, искаме да унищожим тази системи, а туристическата индустрия е част от нея, заявява пред Би Би Си представител на антитуристическото движение. И добавя:

Сегашният модел на туризъм принуждава хората да работят за ниска заплата, прогонва ги от обичайните им места - където те живея и се събират, разрушава традиционните връзки, води до повсеместно застрояване на районите край морето. Ето защо нашите действия срещу туристите не са вандализъм, а самоотбрана.

Голяма част от противниците на туризма са привърженици на отделянето на Каталония от Испания, а онези, които са в баските райони поддържат нелегалната терористична организация ЕТА.