Шестима от десет живеещи във Великобритания (общо 80 процента) биха искали да запазят европейското си гражданство, включително правото да живеят, работят и учат в страните от ЕС, след Брекзит. Това показват резултатите от проучване, направено от Лондонския институт по икономика и публикувани във в."Гардиън”.

Основната група желаещи да запазят европейското си гражданство са на възраст от 18 до 24 години (85 процента от анкетираните). В проучването са участвали 2000 души.

Правителството на Тереза Мей предложи на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел да се създаде за живеещите в Обединеното кралство 3,2 милиона европейци нов статут, който да им даде право на достъп до образованието, системата на здравеопазване, пенсии и социални придобивки след Брекзит.

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще продължат до ноември 2018 г., след което националните парламенти ще имат на разположение половин година да ратифицират постигнатото споразумение по условията на Брекзит. Европейското гражданство беше въведено с договора от Маастрихт от 1992 г. То съществува наред с националните гражданства и дава допълнителни права за гражданите на страните от ЕС.