Огромният горски пожар в района на португалския град Лейрия е отнел живота на най-малко 39 души, съобщи правителството, цитирано от Франс прес и БТА. "Изправени сме пред ужасна трагедия. За момента е потвърдена смъртта на 39 души, но е възможно тази цифра да се увеличи още", заяви премиерът Антонио Коща в централата на португалската Гражданска отбрана край Лисабон.

По-рано беше потвърдена смъртта на 19, а след това и на 24 души. Двама души бяха обявени за изчезнали, а 59 са ранени. Пламъците заплашват няколко селища в района. Не е ясно как е започнал пожарът, избухнал вчера следобед, отбелязва ДПА. Стихията е пламнала на около 200 км от столицата Лисабон, около 15 ч. местно време (17 ч. българско време), съобщи Франс прес. Близо 500 пожарникари и 160 пожарни коли са се борили с пожара през изминалата нощ.

Според държавния секретар към министъра на вътрешните работи Жорж Гомеш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта. Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса, отбелязва Франс прес.