Биографът на принцеса Даяна извади наяве неин запис, на който тя описва отчаянието си от брака си с принц Чарлз и желанието да се самоубие, за да избяга от „студения и изпълнен с интриги и лъжи“ кралски дворец. През 1991 година принцесата се свързва с журналиста Анрдю Мортън чрез общ приятел и му прави неустоимо предложение – да направи интервю с нея, което да включи в предстояща си книга пише Дейли Мейл, цитиран от vesti.bg.

16 години по-късно Мортън представи транскрипцията на записа, изпратен му от Даяна. От него става ясно колко нещастна е била тя по време на брака си. Всъщност записите, публикувани в Дейли Мейл разкриват, че когато Чарлз е предложил брак на Даяна, тя е знаела много добре за аферата му с Камила Паркър Боулс (настоящата съпруга на принц Чарлз).

Когато Чарлз предлага брак на Даяна, медиите обсаждат домът и, но тя не е получила никаква подкрепа от бъдещия си съпруг. Ето какво разказва тя: „Когато ми звънна той каза: „Горката Камила Паркър Боулс. Чух се с нея по телефона тази вечер и тя каза, че има репортери пред дома и. Много и е трудно“.

Аз го попитах: „Колко журналисти има там?“. Чарлз каза: „Поне четирима“. Аз си помислих: „Господи, тук са 34“, но никога не му го казах. Никога не съм му се оплаквала от медийния интерес, защото не мислех, че съм в позицията да му се оплаквам“. А за аферата между Чарлз и Камила Даяна разбрала две седмици преди сватбата и с принца. „Винаги сме имали разговори за Камила.

Веднъж го чух да говори с нея по телефона и да ѝ казва: „Каквото и да се случи, винаги ще те обичам“. Това беше около две седмици преди да се оженим“, разказва покойната принцеса. Тя дори споделя, че е започнала да страда от булимия, след като Чарлз я е прегърнал, обхващайки талията и с ръка и и казал: „О, малко сме пухкавки тук, не мислиш ли?“. Постоянните забележки за теглото, заедно с притеснението на бъдещата принцеса от връзката му с Камила Паркър Боус се оказват решаващи за влошеното и здравословно състояние.

„Бях отчаяна, толкова отчаяна. Спомням си първия път, в който се принудих сама да повръщам. Бях толкова развълнувана, защото си мислих, че това ще намали напрежението. По време на първата ми проба за роклята талията ми бе 29 инча (около 73,6 см). В деня на сватбата ми вече беше 23 инча (58см). Бях се стопила от февруари до юли. Бях изчезнала“, споделя принцесата. Тя твърди и че е отишла да каже на кралица Елизабет, че не издържа този любовен триъгълник. Освен мълчание, безразличие и студенина, обаче друго не е получила.

През март 1981 г. Даяна придружава Чарлз на първия им съвместен ангажимент в обществото в Кралската опера. Тя носи вечерна рокля от черна тафта. „Спомням си първият ангажимент отлично. Взех тази рокля, защото си помислих, че момичетата на моята възраст носят такива. Не бях преценила, че сега другите гледат на мен като на кралска особа, макар че имах само един пръстен от принца.

Отидох в кабинета на бъдещия ми съпруг и той каза: „Няма да отидеш с тази рокля, нали?“, аз отговорих: „Да, с нея ще отида“. Той каза: „Това е черно! Само хората в траур носят черно!“, а аз отговорих: „Да, но все още не съм част от твоето семейство“, разкрива принцесата. Даяна споделя колко развълнувана и уплашена е била на това събитие: „Спомням си тази вечер толкова добре. Бях ужасена – почти болна“.