Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори днес. От резултата ще зависи колко твърда ще е позицията на Великобритания при преговорите с Брюксел за излизане от Европейския съюз . 

На прага на Брекзит премиерът Тереза Мей свика вота, за да се опита да увеличи броя на депутатите и влиянието си в парламента. За мнозинство са нужни 326 депутатски места. До момента консервативаната партия имаше 330 депутати, а основната опозиция - лейбъристите – 229.

Според прогнозите на днешните избори консерваторите ще спечелят между 304 и 344 места, а лейбъристите – между 219 и 257. Има възможност Мей да изгуби парламентарното си мнозинство и да въвлече страната във вътрешно политическа нестабилност, предаде БТВ.

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта местно време, или 9 ч. българско време, и приключва в 22 часа.

Премиерът Тереза Мей свика вота три години по-рано от планираното. Официалната причина – да затвърди позициите си в преговорите за излизане на страната от ЕС. Мей твърди, че лейбъристите, Шотландската национална партия и либералдемократите ще се опитат да дестабилизират и възпрепятстват процеса в парламента.

Тереза Мей влезе в предизборната кампания със стабилна преднина. Две седмици преди вота обаче, след атентата в Манчестър, тя рязко се стопи. Шест проучвания на общественото мнение показаха, че консерваторите водят пред лейбъристите само с около 5 процента. Въпреки това, всички посочват, че Мей ще спечели изборите. Тя се надява вотът да й осигури по-голямо мнозинство в Камарата на общините и да засили властта й.