Неизвестни природозащитници тази нощ са боядисали в червено емблематичната статуя на Малката русалка в датската столица Копенхаген, съобщи информационната агенция Ritzau, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС. 

От столичната полиция съобщиха, че са получили сигнал за вандалския акт в 8.30 ч. На снимка във в. Ekstra bladet се вижда, че на асфалта пред статуята на русалката е написан с червен спрей текст: „Дания, защити китовете на Фарьорските острови”. 

Фарьорските острови са автономен датски архипелаг в Северния Атлантик. Местните жители залавят китовете в залив или фиорд и ги убиват с ножове. Убийството на китове се нарича „гриндадрап”.

Бронзовата статуя на русалка изобразява героиня от приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Поставена е през 1912 и оттогава е сред най-популярните туристически забележителности на Копенхаген. 

Тя е била обект на няколко атаки през миналия век, а през 1964 и 1998 главата й беше открадната. През 1984 остана без дясна ръка. 

Статуята е била хвърляна в морето няколко пъти. През 2004 на главата й беше сложена бурка в знак на протест срещу молбата на Турция за членство в ЕС.