Полицията в Москва арестува малко момче, което рецитирало „Хамлет“. Намесата на родителите му не попречила на униформените да го вкарат в полицейската кола и да го отведат в районното управление „Арбат“. Видео от случката бе разпространено в социалните мрежи и предизвика гнева и на руснаци, и на хора по целия свят, пише clubz.bg. Сайтът на радио „Свобода“ съобщи, че полицаите са се опитали да подведат под отговорност родителите на момчето.

Майката седяла на пейката с книга в ръка. Детето пък започнало да рецитира на висок глас. Внезапно се приближила полицейска кола и детето било вкарано вътре – без никакво обяснение. Подробностите разказал пред медиите бащата на момчето Иля Скавронски. Той уточнява изрично, че детето му не е просило. Той се занимава с театър. За него изявата на улицата е борба срещу притеснителността му.

Скавронски разказва, че съпругата му преживяла нервен срив, след като един от полицаите ги заплашил да ги подведе под отговорност за нападение над органите на реда. Полицаите твърдят, че са задържали детето заради просия, а бащата – за обида на полицай.
Същата вечер семейството е било освободено.

Упълномощената от президента на Русия да съблюдава правата на децата Анна Кузнецова обяви, че ще се заеме със случая. Ръководството на полицията в Москва е поело ангажимент пред нея да извърши проверка. Адвокатите на семейството обявиха, че ще подадат жалба срещу действията на полицията.