Кризата около Гибралтар се задълбочи, след като първият министър на задморската територия Фабиан Пикардо заяви, че е било пренебрегнато искането му да бъде включено правото на Гибралтар да остане част от Великобритания в писмото на премиера Тереза Мей за задействането на член 50, предава БНР.

Уверението на британския външен министър Борис Джонсън, че "Обединеното кралство остава непоклатимо като скала в подкрепата си за Гибралтар", не се оказа достатъчно да успокои духовете в задморската територия, след като от ЕС обявиха, че Испания ще има право на вето над бъдещите отношения на Гибралтар с блока.

В проекта за насоките на бъдещите преговори между 27-те и Великобритания, публикуван в петък и представен в Малта от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, се казва, че след Brexit "никое споразумение между ЕС и Великобритания няма да може да се прилага на територията на Гибралтар без споразумение между кралство Испания и Обединеното кралство". Това означава, че Мадрид може потенциално да блокира достъпа на Гибралтар до всякакво търговско споразумение, постигнато между Великобритания и ЕС, опасява се политическата опозиция в британската задморска територия.

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, твърди, че Испания се възползва от Brexit, за да преговаря за статута на територията, която се опитва да си върне от 300 години насам. В интервю по лондонското радио ЕлБиСи Пикардо заяви, че призивите му въпросът да бъде включен в писмото на Тереза Мей до Брюксел не са били чути и допълни: Има и други евроепейски партньори, като малтийците, ирландците, скандинавците и германците, които знаят, че Испания винаги ще се опитва да използва ЕС да предявява претенциите си към Гибралтар и не трябваше да допускат това да стане.

Бившият министър на отбраната Кевин Джоунс заяви, че не трябва да се стои със скръстени ръце, докато британското правителство предава жителите на Гибралтар. Преговорите за Brexit още не са започнали, а Тереза Мей и Дейвид Дейвис вече сътвориха пълна бъркотия, допълни Джоунс.

96 на сто от населението на Гибралтар гласува за оставане в ЕС в референдума през юни миналата година.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че Гибралтар не е за продан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Гибралтар не е за продан. Гибралтар не може да бъде изтъргуван по време на преговорите за Brexit, заяви британският външен министър пред в. "Телеграф".

В изказването си Джонсън изтъкна, че политиката на правителството му остава твърда и постоянна. "Суверенитетът на Гибралтар не може да бе променян без изричното съгласие на Обединеното кралство и народа на Гибралтар", посочи той. По думите му статутът на Гибралтар не се е променял от 1713 година. "Присъединяването на Великобритания към Общия пазар през 1973 г., когато Испания още не беше член, не промени нищо. Нищо не би трябвало да се промени и днес", добави Борис Джонсън.

Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър защити Фолкландските острови, заяви бившият министър-председател Майкъл Хауърд. Консерваторът лорд Хауърд допълни, че не може да се поставя под въпрос, че британското правителство твърдо ще застане зад Гибралтар, чието население категорично в два референдума е заявило, че не иска да живее под испанско управление.

Малко по-рано министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да брани "Скалата" по всякакъв начин.

Премиерът Тереза Мей даде гаранции на първия министър на задморската територия Фабиан Пикардо, че Лондон ще работи с Гибралтар за възможно най-добър резултат от Brexit и че територията няма да стане разменна монета в преговорите.