Условията в българските места за лишаване от свобода принудиха две съдилища в Германия да откажат екстрадиция на осъдени наши сънародници. Това става ясно от писмо, изпратено от главния прокурор Сотир Цацаров до правосъдния министър Христо Иванов, за което съобщи пресцентърът на прокуратурата в петък.

Условия в българските затвори  са далеч от евростандартите, а подобряването им е приоритет на всеки следващ екип на правосъдното министерство, който остава само декларативен, но не и практически.  В общия случай българските затвори са пренаселени и отговарят на изисквания от преди век. България редовно губи и дела в Съда по правата на човека, заведени от лишени от свобода, заради далеч от човешките условия при, които живеят

В писмото на Цацаров до Иванов се посочва, че откази за екстрадация са постъпили от окръжният съд на Олденбург и Върховният областен съд на Бремен, като те засягат трима българи. По случаите са образувани казуси в Евроджъст.

Решения на германските магистрати са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране.

Мотивите за отказите конкретно са за недобрите условия в затвора в град Варна. Германските съдебни власти се позовават на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне от 04.02.2012 г. и Резолюцията на Европейския парламент от 15.12.2011 г. относно условията за задържане в ЕС.

Доколкото местата за лишаване от свобода са под юрисдикцията на Министерство на правосъдието, Цацаров поставя въпроса като сериозен проблем, който би могъл да се превърне в тенденция, ако своевременно не бъдат взети мерки за решаването му, се казва още в съобщението.

ТrafficNews.bg