Две лекарки бяха отведени в полицията в черноморския град Зонгулдак в северната част на Турция, защото на плажа си позволиха да пият бира, с което нарушили обществения ред.

Жените на около 30-годишна възраст отишли на плажа след работа, излегнали се на шезлонгите, извадили книги, по-късно и бира, а докато отпият по глътка, при тях се явил охранител, който ги предупредил, че употребата на алкохол е забранена. Възникнал спор, лекарките твърдели, че подобна забрана на публично място е против закона, още повече, че те не безпокоят никого, пише dariknews.bg.

Връхлетял ги и служител от общинската полиция, който им казал, че ако били мъже, с ритници щял да ги изхвърли от плажа, разказа едната лекарка. „Тогава пристигна и началникът му, и с него се разправяхме още 15-20 минути. Опитахме се да им обясним, че не може да съществува такава забрана, че тя е в противоречие със закона, но не поискаха да разберат. Влязох в морето, но полиция ме извика обратно, отведоха ни първо в болница и после в полицейския участък. Алкохолният тест показа 0,50 промила при мен, а нулев резултат при колежката ми. Наложиха ни парични глоби, стояхме там с часове с мокри дрехи и едва през нощта успяхме да излезем“, допълни жената.

Неджат Улудюз от общинската дирекция по културата и социалните дейности подчерта, че случаят няма връзка с кметството, но на плажа, който се стопанисва от него, има табела, указваща забраната за внасяне на алкохол.

На плажа обаче има ресторант, откъдето може да се купи алкохол и според наредбите там няма проблем да се пие, но на брега и на пясъка не, допълни той. Чиновникът подчерта, че ще бъдат затегнати още по-строго мерките за употребата на алкохол на бреговата ивица, като се актуализират общинските наредби.