Отправени са остри критики по повод насилието пред турското посолство във Вашингтон, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Сблъсъкът се случи по време на срещата между президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп.

Медиите в САЩ отделят широко място на безредиците с участието на привърженици и хора от личната охрана на Ердоган, които упражниха насилие срещу симпатизанти на кюрдската партия Демократичен Съюз (PYD), смятана от Турция за тясно свързана с терористичната Кюрдска работническа партия (PKK). Охранители на Ердоган са нападнали лица, участващи в мирна демонстрация, събаряли са ги на земята и са ги ритали по главите. Сенаторите Даян Файнстайн - от Демократическата партия и Джон Маккейн – от Републиканската партия, изпратиха общо писмо до Ердоган. В него те го призовават да потърси отговорност от длъжностните лица, нападнали с ожесточено и непредизвикано насилие мирни демонстранти.

Сенаторите подчертават, че случилите се пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон Сердар Кълъч грозни събития са неприемливи от гледна точка на законите в САЩ и свободата на протест. „За съжаление тези събития отразяват и препредават отношението, което има правителството в Турция към медиите, етническите малцинства и опозицията”, се посочва още в общото писмо на двамата сенатори.

Същевременно конгресменът от Демократическата партия от Калифорния Ед Ройс, е изпратил от своя страна писмо до държавния секретар Рекс Тилерсон и до министъра на правосъдието Джеф Сешънс. В него се настоява да се предприемат законови процедури по отношение на охраната на Ердоган. „Това поведение е ярко доказателство за дейността през последните години на политическите активисти, нанасящи големи поражения на турската демокрация; както и за широко мащабните посегателства срещу журналистите и религиозните свободи. Необходимо е по отношение на тези лица незабавно да се приложи цялата строгост на закона, което ще бъде ясно послание, че подобни насилствени действия не могат да бъдат толерирани.”, цитира ДХА пасажи от писмото на американския конгресмен.