„Някой хора казват, че нямат време да тренират. Каква изкривена представа. Напротив ние нямаме време да не го правим”, това е казал Стивън Кови и е излючително прав. Често си намираме различни оправдания, за да избягаме от тренировка, но истината е че ни трябва само желание.  Само с малко ентусиазъм може да си намерим любимия спорт, който не просто да ни поддържа в добра форма, а да ни носи удоволствие.

През последните години спортните зали в Пловдив никнат като гъби. Пловдивчани имат избор от най-различни групови тренировки, на някои от които даже не можем да произнесем името. Напук на всички нови спортове, фитнес залите под тепетата не отстъпват и все още се пълни. Почти във всяка по-голяма пловдивска зала има избор между тренировки по спининг, зумба, аеробика, тае-бо, канго, пилатес и йога.  Различните видове танци и бойни изкуства също си имат своите фенове в Пловдив.

Спортовете обаче не свършват до тук, в залите може да срещнете наименования на тренировки от рода на : 3D Extreme, Free Fit, Hilt,  Fit Butt, Fit Jumping, Капоейра, Body Pump, Стречинг, Табата, Kombat Extreme, Body Shape и други. Да, всички тези спортове се тренират в Пловдив.

Ето и какво представляват някои от тях:

HILT

Започваме с HILT, абревиатурата е от английски и означава високоинтензивни интервални тренировки. Идеята е да се редуват упражнения с висок интензитет с такива с нисък интензитет или с кратки интервали на почивка. Ето и пример за това какво представлява една тренировка: Бърз спринт 20 секунди, след което 1 минута ходене.

Fit Jumping

Скачането с батут от детството вече е спорт и то изгарящ много калории.  С Fit Jump може да отслабвате и да се поддържате във форма докато отслабвате. Скоковете имат комплексен положителен ефект върху всички системи на тялото. Освен една добра кардио тренировка, подскачането е съчетано с упражнения, които натоварват цялото тяло.

Tapout XT тренировка

Това е екстремна тренировка, в която са вместени движения от смесените бойни изкуства (MMA). Съчетанието е  създадено и разработено от Майк Карпенко – професионален състезател и треньор по MMA. TapouT XT тренировката съчетава кардио и силови упражнения в комбинация с удари от различни бойни спортове – MMA ритници, юмруци и лакти.

TABATA

Това е тренировка, която трае само 4 минути при това заедно с почивката, но ще ви вземе въздуха. Методът Табата е високоинтензивен тренировъчен режим, водещ до забележителни резултати.
Методът носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. публикува документирани доказателства и резултати от интензивното трениране.

Отговорът се крие в следното: горенето на калории и мазнини при ниско и средноинтензивните тренировки приключва с края им, докато при високоинтензивното натоварване изгарянето продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия.

Правят се осем работни серии с продължителност 20 секунди, като почивката между тях е 10 секунди. За да има нужния ефект, трябва да се стремите да направите колкото се може повторения във всяка серия. Ако ви е лесно, включете тежести или увеличете интензивността.

Ето и някои подходящи упражнения със собствено тегло, които могат да се правят и вкъщи:

- Клек;
- Бърпита – като можете да включите различни варианти с или без опора или отскок;
- Подскоци
- Клек заедно със скок с кръстосване на крака
- Лицева опора
- Различни вариации на дъска
- Напад



Капоейра

Това е вид бразилско бойно изкуство. Първоначално практикувано от черните роби в Бразилия, днес капоейра е разпространена по цял свят. В африканските култури танц и борба трудно могат да бъдат разделени едни от други. От там и многото танцови и акробатични елементи в капоейрата.

Стречинг

Стречингът и вид разтягане. Или поне така е най- лесно да се обясни. Стречингът разтяга както мускулите, така и прилежащите тъкани (сухожилия, съединителна тъкан, периферни нерви, мускулни фасции).  Негова основна задача е подобряване на мускулната еластичност, издължаване на мускулните влакна и подобряване общия тонус.

Fit Pump

Тези тренировки представляват фитнес-аеробик програма с тежести и собствено тегло. Целта й е стягане на мускулатурата, екстремно сваляне на килограми и повишаване на издръжливостта и функционалните показатели на сърдечносъдовата и дихателна система.