Една от най-добрите ни спринтьорки се радва на ново предизвикателство 4 години след края на активната си състезателна кариера. От година и половина двойната световна шампионка в бягането на 100 и 200 метра за девойки от 2006 година в Пекин Тезджан Наимова се е заела да предава своя тренировъчен опит. Но не за да гради бъдещи звезди на атлетиката, а по-скоро да се грижи за физическата форма на мъже и жени от всякакви възрасти, които обичат да практикуват спорта за удоволствие и тонус. Тезджан работи в клуба на Стойко Цонов - Ботев и има любителски групи от хора от всякакви възрасти. Споделя, че новата и работа и доставя огромно удоволствие, а възпитаниците и са изключително сериозни и изпълнителни.

Не бих казала че промяната в живота ми след приключването на кариерата ми бе шокова, разказва Тезджан специално за TrafficNews.bg. По-скоро времето минаваше в размисли с какво точно да се занимавам и работя. Използвах момента да продължа обучението си и след това постепенно се насочих към треньорската професия, за която и преди си бях мечтала. Моят наставник Стойко Цонов също държеше да се занимавам с деца и да им предавам всичко, на което той ме е научил. Първоначално помагах на него и на другата треньорка в клуба Ива Пранджева, но работата с деца е много специфична, трябва търпение, а и родителите често се намесват в работата ни. На шега започнах да се занимавам с по-големи, с хора, които нямат нищо общо със спорта. Мои приятелки ме навиха, започнах да ги тренирам, сега имам общо около 35 човека на всякакви възрасти - предимно съставени от жени. Заниманията са всеки ден по един час, допълва бившата спринтьорка.

Всъщност тя се грижи и за физическата подготовка на подрастващите гарнитури на баскетболния Академик Бултекс 99, които тренират буквално в съседната зала до Спортното училище. При нея идват и  малки футболисти, които получават компетентни наставления по отношение на кондицията си.

Преди няколко години Тезджан имаше и забежка към политиката, но казва, че въпросния флирт с партията на Николай Бареков "България без цензура" е по-скоро някакъв житейски опит, отколкото преживяване, за което ще си спомня с положителни емоции. Наистина си беше приключение, никога не съм имала влечение към политиката, но аз съм любопитен човек и реших да пробвам. Получих предложение и приех да бъда част от лицата на кампанията. Политиката не е за всеки. Захващаш се с нещо непознато, впоследствие се оказва, че играта е различна от това, което си очаквал, спомня си Тезджан.

Нищо против мъжете, но жените са някак си по-амбициозни и решителни в постигането на целите си, споделя треньорката за възпитаничките си. Голяма част идват да разтоварят от напрегнатото ежедневие, има и такива, които просто искат да отслабнат или да поддържат добра фигура. Разтоварващо е за всички, тъй като вършим работа и в същото време общуваме помежду си и се шегуваме. И те са доволни и аз също съм доволна. Наученото във времето го влагам в тренировките и се вижда, че има ефект. Жените са по-старателни от мъжете, които подхождат по-несигурно и трябват повече увещания, за да изпълнят дадени упражнения. Никога не е късно да започнеш човек да се занимава със спорт, дори не толкова активно. Има хора, които и на 80 години спортуват. Опитвам се да прилагам различен тип упражнения - от къси спринтове, до по дълги бягания за темпова издръжливост, фитнес и силови тренировки. До някаква степен вече са професионалисти, защото знаят как се бягат спринтови дисциплини, например, пояснява атлетката тънкостите на треньорския занаят.

Според нея бившите спортисти трябва да пробуждат интереса на обикновените хора към спорта. Що се отнася до високото спортно майсторство, трудностите се появяват при прехода от юноши и девойки към мъже и жени. До 18 годишна възраст родителите могат да помагат финансово, но след това става трудно. Появява се дилемата дали да работиш или да се занимаваш активно със спорт. Точно в този момент трябва малко помощ - средства за лагери и възстановяване. Парите на клубовете са недостатъчни. Връщам се на прословутия Закон за спорта, който така и не се случва - фирмите, които спонсорират спортните клубове да получат данъчни облекчения. Тогава нещата щяха да бъдат различни, защото няма как едно министерство или федерация два помогне на толкова много талантливи деца и юноши. Така бройката намалява и оцеляват само суперталантите. Но покрай тях има и други деца, които също биха могли да се развият, а на практика ги губим като спортисти. Другият проблем е базата. Не можем да мечтаем за зала с кръгла писта, но всичко си руши. Молим се да не завали по-силен дъжд, защото тази зала ще протече от няколко места. А стадионът няма какво да го коментираме, казва Тезджан. Дано се намерят хора и фирми, които да помагат и да можем всички ние да се грижим за развитието и здравето на децата ни, призовава тя.

Иначе покрай тренировките Тезджан намира време и за двете си кучета - самоед и померан, но треньорската й професия се е превърнала в хоби и не и остава много време за други интереси и занимания. Има човек до себе си, но не иска да разкрива самоличността му. Изпитвам удоволствие от работата ми, хора като нас трябва да агитират децата и останалите да се занимават със спорт, завършва Тезджан Наимова.

С бившия и треньор Стойко Цонов продължават да бъдат тандем и в новото и поприще

През 2006 година Тезджан стана двойна световна шампионка на 100 и 200 метра за девойки