От 3 до 7 октомври в пловдивската зала Колодрума ще се проведе женският волейболен турнир за Купа Пловдив 2017. В петото издание на традиционната надпревара домакините от Марица (Пловдив) ще премерят сили с пет силни чуждестранни отбора, чиито имена бяха пазени в тайна до обявяването им един по един от официалния сайт на Марица volleymaritza.bg, който днес представя последния пети гостуващ участник:

Галатасарай (Истанбул, Турция)

Спокойно може да се каже, че с участието си в Купа Пловдив 2017 Галатасарай (Истанбул) ще бъде най-реномираният отбор играл в международната надпревара през петгодишната и история досега. Големият турски гранд ще направи своя дебют на турнира в Града под тепетата като настоящ вицешампион в най-силното национално първенство в света.

Така Галатасарай ще върне визитата на Марица (Пловдив) от началото на тази година. В първите дни на януари българските шампионки гостуваха в Истанбул за две приятелски срещи със своите домакини. Жълто-сините се представиха добре срещу силния съперник, който обаче спечели и двата мача с по 4:0 гейма.

Галатасарай е основан през 1922 година. В своята история тимът е бил пет пъти шампион на Турция – всичките през 60-те години на миналия век. През настоящото десетилетие Галатасарай живее в сянката на другите три звездни истанбулски гранда – Вакъфбанк, Еджзаджъбашъ ВитрА и Фенербахче, като четвъртия най-силен тим на Турция, но през сезон 2016-2017 най-после проби доминацията на съгражданките си и се добра до финал и сребро.

През 2012 година Галатасарай стига и до финал за националната купа на Турция, с което добива право да играе и за Суперкупата на страната. В тези последни години отборът може да се поздрави с повече призови участия в европейските клубни турнири, където играе неизменно от 2009 година насам. Два пъти е сребърен медалист за Купата на ЦЕВ – 2012 и 2016. През 2010 година печели третото място в турнира за Купата на претендентите. Тази пролет, както и преди две години, Галатасарай стигна до полуфиналите за Купата на ЦЕВ. Към тези успехи може да се добави и четвъртото място през сезон 2013 на Шампионската лига, в която ще играе и през предстоящия сезон, започвайки директно от груповата фаза.

Галатасарай хвърли първата голяма бомба още в началото на трансферния сезон, привличайки най-голямата звезда на турския волейбол от последните години Неслихан Демир. Демир, която миналата есен гостува в Пловдив със световните клубни шампионки от Еджзаджъбашъ ВитрА, ще бъде капитан на Жълто-червените през сезон 2017-2018. Към отбора се присъединиха и още две турски националки –Бусе Каяджан и Джансу Четин. След това с Галатасарай подписа и руската топ звезда Татяна Кошелева. Междувременно, клубът бе напуснат от някои свои ключови волейболистки като италианката Надиа Чентони и белгийката Шарлот Лейс, но пък с Галатасарай преподписаха центровете Христина Русева [на снимката] от българския национален отбор и Шинейд Джак от Тринидад и Тобаго. В отбора след тригодишно отсъствие се завърна и друга българска националка – Добриана Рабаджиева. Така треньорът Атаман Гюнейлигил ще може да разчита на истински силна селекция за извоюването на нови успехи в турското първенство, Шампионската лига и, разбира се, Купа Пловдив 2017.