От 3 до 7 октомври в пловдивската зала Колодрума ще се проведе женският волейболен турнир за Купа Пловдив 2017. В петото издание на традиционната надпревара домакините от Марица (Пловдив) ще премерят сили с пет силни чуждестранни отбора, чиито имена са пазени в тайна до обявяването им един по един от официалния сайт на Марица volleymaritza.bg, който представя четвъртия гостуващ участник:

КСМ Букурещ (Букурещ, Румъния)

Отборът на основания през 2007 година КСМ Букурещ ще е един от дебютантите в турнира за Купа Пловдив. Румънският столичен тим гостува на Марица (Пловдив) за приятелска среща в зала Олимпиада броени дни преди първото издание на надпреварата през 2012 година и победи домакините с 4:1 гейма. Двата тима са се срещали още три пъти през последните шест години, като винаги волейболистките на КСМ са излизали победителки. Последният мач между букурещкия тим и Жълто-сините бе приятелска среща през януари тази година в румънската столица, спечелена от домакините с 4:0 гейма.

През сезон 2015-2016 КСМ Букурещ постигна най-големия успех не само в своята история, но и в историята на румънския женски клубен волейбол, спечелвайки Купата на претендентите в третия по сила евротурнир. Отборът обаче не успя да защити трофея си, отпадайки още на шестнадесетинафиналите след две загуби от друг участник в Купа Пловдив 2017 – гръцкия Олимпиакос (Пирея).

КСМ Букурещ пристига в Пловдив като настоящ вицешампион на Румъния. Столичният тим завърши редовния сезон 2016-2017 на трето място, но след това успя да стигне до финала и да завърши с една позиция по-високо в крайното класиране. Така Тигриците извоюваха сребърните медали за първи път в своята история, след двата бронза от предишните два сезона.

През предстоящия сезон вицешампионките на Румъния ще играят за първи път във втория най-престижен евротурнир – за Купата на ЦЕВ, където първи техен противник ще бъде руският Уралочка-НТМК (Екатеринбург). За целта столичният клуб стяга много солидна селекция под ръководството на младия, но доста успешен, турски специалист Ферхат Акбаш, доскорошен селекционер на турския национален отбор.

В състава от миналогодишната селекция остават холандската националка Никол Коулхаас, словашката националка Никола Радосова и румънската националка Андрея Испас. Сред многото новопривлечени са националката на Италия Ноеми Синьориле, националката на Украйна Ирина Трушкина, националките на Беларус Кристина Кицка и Татяна Маркевич и националката на Румъния Йоана Бачу. Смятаната за едно от най-силните либера в света Сузана Чебич оформя сръбското трио в състава на букурещлийки заедно с Оливера Медич и София Медич. Общият брой на чужденките в КСМ се закръгля на 10 от японката Наоко Хашимото.