От 3 до 7 октомври в пловдивската зала Колодрума ще се проведе женският волейболен турнир за Купа Пловдив 2017. В петото издание на традиционната надпревара домакините от Марица (Пловдив) ще премерят сили с пет силни чуждестранни отбора, чиито имена бяха пазени в тайна до обявяването им един по един от официалния сайт на Марица volleymaritza.bg, който представя третия гостуващ участник:

Олимпиакос (Пирея, Гърция)

Отборът на Олимпиакос ще участва в турнира за Купа Пловдив за първи път, но отборът не е непознат на домакините от Марица. Двата тима играха един срещу друг в други силни международни турнири в началото на предишните два сезона, като и в двата случая гъркините излязоха победителки. През октомври 2015 година, Олимпиакос победи Марица с 3:1 на мемориала Мариа Бебецу-Тзанини в Наксос. Година по-късно, Червено-белите постигнаха чиста победа над Жълто-сините в Турция преди да спечелят трофея Дженгиз Гьолю в Бурса. Капитанката на Марица Радосвета Тенева също добре познава тима от Пирея, където изкара няколко успешни сезона през своята кариера.

Олимпиакос пристига в Града под тепетата след най-успешния сезон в своята история. Освен че спечелиха шампионската титла на Гърция за пети пореден път и националната купа на страната за седми пореден път, Червено-белите стигнаха и до финала в третия по сила европейски клубен турнир – за Купата на претендентите, където отстъпиха пред друг участник в Купа Пловдив 2017 – турския Бурса Бююкшехир Беледийе (Бурса), след победа у дома и загуба като гости.

Въпреки че женският волейболен клуб към голямото спортно дружество от Пирея е основан още през далечната 1930 година, отборът успява да се изкачи до първа дивизия в гръцкия волейбол едва през 90те години на 20 век. От 2006 до 2012 година Олимпиакос е неизменно вицешампион на страната, след което идва и първата от пет поредни титили. Отборът прави своя дебют в евротурнирите през 2007 година и оттогава е постоянен участник или за Купата на ЦЕВ, или за Купата на претендентите, за която ще се бори и през предстоящия сезон, започвайки от шестнадесетинафиналите през декември.

Олимпиакос е воден от сръбския треньор Бранко Ковачевич. И през този сезон той ще може да разчита на германския си диагонал – сексапилната блондинка Заскиа Хипе. Привлечена е още една германка – националката Франциска Пол, както и американската четворка Стефани Ниймър и централната блокировачка на кипърския национален отбор Катерина Закхаю. Гръцката разпределителка и капитанка на отбора Стиляни Христодулу също остава в състава. Олимпиакос разполага и с услугите на четири гръцки националки, взели участие в световната квалификация в Холандия през август.