Словения покори европейския връх в баскетбола! Малката бивша югорепублика прониза на финала в Истанбул фаворита Сърбия с 93:85 (20:22, 36:22, 15:20, 22:18) и завърши ЕвроБаскет 2017 без загуба, за да се окичи с първото злато на континента в кратката си история. Триумфът бе перфектен завършек на първенството за играчите на Игор Кокошков, които в полуфиналите детронираха досегашния първенец Испания. Активът на словенците след края на първенството е 100% - 9 победи в 9 мача.

Началото бе за сърбите, но през втората четвърт вездесъщият Горан Драгич взе нещата в свои ръце и на почивката словенците се оттеглиха с над 10 точки аванс. През втората част Драгич се поумори, 18-годишният талант на Реал Лука Дончич се контузи и сърбите се върнаха в мача и дори поведоха с точка в поледната четвърт. Отлична далечна стрелба на Препелевич отново даде аванс на Словения, която издържа психически в края и грабна трофея. Сърбите бяха дошли на шампионата без няколко контузени звезди и също заслужават похвала за представянето си.

Горан Драгич вкара 35 точки в прощалния си двубой с националния екип. Също така гардът на Маями Хийт в НБА заслужено бе определен за Играч номер 1 на европейското. Клемен Препелич избухна с 21 точки и 4/8 от тройката, а Антъни Рандълф също изигра страхотен мач с 11 точки. 18-годишният Лука Дончич игра 23 минути преди да се контузи и завърши с 8 точки, 7 борби и 2 асистенции. Богдан Богданович даде своето за Сърбия с 22 точки, а Милан Мачван прибави 18. Любопитното е, че в малкия финал за третоо място се получи абсколютно същия резултат - 93:85 за Испания срещу Русия.