Той тренира и се готви на високо ниво едва от година и половина, но грабна титлата в един от най-престижните турнири в Европа – Промесас Джирона. 31-годишнят културист от Пазарджик Радослав Рангелов покори меката на този спорт в Испания – Каталуня, и гледа към нови предизвикателства. Титлата в Джирона в абсолютната категория /с участието на състезатели от всички категории – по-леки и по-тежки/ на класическия културизъм му  осигури правото да мери сили в един от най-големите световни форуми в този спорт – турнирът, създаден от легендарния Арнолд Шварценегер – Арнолд Класик. Изпитанието е догодина в Барселона – градът, в който Радослав живее и тренира. Пазарджиклията гледа и към Даймънд Къп – турнирът, който е нещо повече дори от Световна купа и осигурява професионална карта на всеки, който го спечели.

В Джирона участвах в международен турнир, а не в състезание от порядъка на онези с наградни фондове от 5-6 до 15 000 евро, които не ти дават нищо. Имаше над 150 състезатели. На мен ми трябваше силна купа и квота за Арнолд Класик, пояснява Радослав. Догодина той ще участва и на Промесас Барселона като етап от подготовката за турнира на Шварценегер. Радослав има испански документи, но няма испанско гражданство. Не защото не мога, а защото не искам, обяснява той. В Джирона Рангелов е бил единственият емигрант в надпреварата и е първият българин с титла от престижния форум.

Историята му прилича на осъществяване на американската мечта, но в испански вариант. Преди повече от 10 години Радослав заминава за южната страна, за да стане професионален фитнес инструктор – най-напред в Ибиса, след това – в Барселона. Това е основното му занимание и в момента. Родният културист има много клиенти и вече е отлично познат на местните, които искат да се занимават с бодибилдинг и да поддържат тялото и духа си.  Ключов момент в кариерата му се оказва една фотосесия, която му отваря пътя и предизвиква интерес към него от страна на спонсори. Сам заминах, сам съм се оправял в Испания, семейството ми е тук. Рядко си идвам, тъй като имам доста клиенти, а това е бизнес и не бива да ги изпускам. Успоредно с работата ми на персонален треньор тренирам и се готвя за състезания. Всъщност работата ми осигурява препитание и средства за подготовка, разказва Радослав.

Тренира всякакви хора от всякакви възрасти – и които искат да правят мускули, и които го правят само за тонус. Идват и жени над 60 години, които са много изпълнителни и старателни и пристигат цял час преди тренировките. Няма почивка, понякога ходя 3-4 път ни ден в залата, но не се оплаквам – правя го с удоволствие, не крие удовлетворението си българският културист.

В последните два месеца от подготовката му за Промесас Джирона, продължила близо година, Радослав не е имал много време да отделя време за клиентите си. В крайна сметка всичко си струваше – след като спечелих титлата в Джирона, хора, които изобщо не са ме познавали, вече знаеха кой съм. Културизмът е много на почит в Испания, хората в Барселона се поддържат и тренират, споделя българинът. Приятелката му е испанка, но не се занимава с бодибилдинг. Идвала е тук, много и харесва, но поне засега не планирам завръщане, тъй като там е работата ми и съм се установил добре, казва културистът.

Какво представлява един ден от усилената му подготовка за голям турнир? Ставане в 5-6 часа сутринта и поредица от хранения – общо 6-7 на ден, и различни типове тренировки. Разбира се има почивки, намира се и време за клиентите и близките. И около 5 часа за сън. За голямото изпитание в Джирона Рангелов се е готвил и в пазарджишката фитнес зала Титан.

Храненето в културизма е толкова важно, колкото и упражненията и тренировките. Разбира се – то е строго индивидуално, пояснява Радослав. Никакво сладко и тестени изделия, предимно месо – телешко, пилешко или риба, която най-добре прави почистването на мускулите и в нея няма химия. Самият той набляга предимно на рибата и по време на подготовката си е консумирал около килограм и половина на ден. За пиене – никакво газирано, основно вода – по 6-7 литра дневно. Веднъж в седмицата можем да се храним и да пием като нормални хора. Бирата, например е добра за бъбреците, важното е да не се прекалява, съветва Радослав.