Ръководството на Балканската баскетболна лига иска пловдивската зала Колодрума за провеждане на финалната четворка в 10-то юбилейно издание на турнира в предстоящия сезон. Припомняме, че в надпреварата тази година ще играе пловдивският Академик Бултекс 99, койо получи специална покана от Лигата след отличната организация на турнира за Купата на България в Колодрума през февруари и страхотното си представяне в родния шампионат. Шефът на Балканската лига Шай Щрикс тогава остана възхитен от залата и сега с официално писмо е отправил запитване дали Колодрума може да организира Файнъл Фор на най-добрите отбори на Балканите.

През този сезон Балканската лига ще се проведе по нов формат. Миналото издание бе спечелено от Берое, който победи Куманово във финал на разменено гостуване. Сега участващите отбори няма да бъдат разделени в две групи, а ще играят всеки срещу всеки по два мача като домакини и гости. Първите два тима ще се класират директно за финалната четворка, а дугите два ще бъдат определени след плейофи на разменено гостуване между 3-я и 6-я и 4-я и 5-я в подреждането. Срещите започват през октомври, а финалната четворка ще бъде през пролетта. В нея ще се играят два полуфинала - 1-я срещу 4-я и 2-я срещу 3-я, финал и мач за 3-то място. Тя ще се проведе в два дни и ръководството на Балканската лига желае Колодрума да бъде домакин на престижната проява.

Академик Бултекс 99 и Левски ще бъдат българските участвици в турнира. Заявки са подали и отборите на миналогодишния шампион в Лигата Берое и Балкан, но те може би няма да бъдат приети, тъй като бройката на участиците е ограничена. Очаква се да има и турски представител в турнира. До момента останалите потвърдени отбори са Тирана от Албания, Башкими от Косово, Блокатехна от Македония и КК Ибар от Черна гора. Водят се преговори и с други тимове от Косово и Македония. Общият брой на тимовете ще бъде 8.