Българите не успяха да се класират за финала на дисциплината троен скок при мъжете на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Момчил Караилиев и пловдивчанинът Георги Цонов, отпаднаха в квалификациите. 35-годишният Караилиев постигна 16.57 метра (-0.3 м/сек) и се нареди на 15-о място в крайното подреждане. 

Цонов пък скочи 16.53 м (-1.0 м/сек) в най-добрия си опит и остана 18-и в подреждането. Квалификационната норма беше 17.00 метра и беше покрита само от трима състезатели - американците Крис Бенард (17.20 м) и Крисчън Тейлър (17.15 м), както и от кубинеца Кристиан Наполе (17.06 м). Финалът се затвори на 16.66 м. 

Не скочих 17 метра. Излязох за финал, дори и да не е със 17 метра, коментира Цонов. За мен изобщо не съм скочил нищо днес. Имам проблеми с бягане, скачане - скачам малко. Много съм добре, а скачам малко. Не мога да си издържа нито скоростта, нито опита. Не съм скачал, скачането иска скачане. За да изградиш разбег, трябва да се скача. Абсолютно нищо не ме боли в момента, просто има една жестока несигурност в разбег и в опит. На тренировка скачам по 16.50 м от много по-малък разбег, а в следващия момент тръгвам по разбега, който е нов, и въобще нямам представа къде се намирам по разстоянието. Опитът просто ме носи. Треньорът ми казва, че не скачам и не бягам, аз го знам, опитвам да го променя, но не става, допълни пред sportal.bg пловдивчанинът след квалификацията.