Пловдивският скиор Никола Чонгаров намери твърде нестандартен начин за набиране на средства, които да му помогнат да осъществи мечтата си – участие на зимната олимпиада в корейския Пьончан в началото на следващата година. Чонги, както е известен сред приятелите и феновете си, вероятно е най-добрият музикант сред скиорите. От известно време той поде уникална кампания, в която обедини професионалното си поприще с голямото си хоби – музиката.

Съдбата на 26-годишният скиор е интересна и любопитна. На предишната олимпиада в Сочи през 2014 г. той се превърна в най-добре представилия се българин след сноубордистката Сани Жекова, която се класира на пето място. Чонги кара отлично по трудните писти в руския курорт и зае престижното 23-то място в суперкомбинацията в конкуренцията на най-големите световни светила при алпийците. Той бе знаменосецът на делегацията ни на церемонията по закриването на Игрите. След това Ники изчезна от небосклона и си даде почивка, оттегляйки се напълно от ските. Сега е изправен пред новото си предизвикателство – да попадне сред олимпийския елит, но вече в различна дисциплина – ски крос.

Всъщност това е голямата ми любов още от детските ми години, разкрива Чонги специално за TrafficNews.bg. Ски кросът е много по-динамичен, а състезателите в него са по-приятелски настроени и не звездеят като големите алпийци в Световната купа, допълва той. Дисциплината наистина е много зрелищна – 4-ма скиори стартират едновременно по специално пригодено трасе с много завои, бабуни и препятствия. Класирането е на принципа на елиминациите, като в сноуборда.

За да спести разходи Чонгаров се готви без треньор и е принуден да обикаля цяла Европа с автомобила си за състезания и тренировки. Защото в България условия за практикуване на този спорт практически липсват заради спецификата на трасетата. Вече има участия в състезания от по-долната категория на ФИС, записа три подиума и събра достатъчно точки, за да стартира в Световната купа в предстоящия сезон. В календара има десетина старта и пловдивчанинът трябва да направи няколко класирания в Топ 30, за да намери място на олимпиадата, на която ще участват 32-ма скиори. Ако успее да го направи, ще се превърне в първия български олимпиец в дисциплината ски крос.

Музиката е другата голяма любов на Чонги. Като дете е посещавал уроци по класическа китара, от доста време си има рок група, свири и пее отлично, композира песни. Винаги е казвал, че като приключи със ските ще се знимава с музика.  Всъщност тя заема и съществено място в кампанията му за набиране на средства. В първата част от нея той успя да събере 8000 от необходимите му 18 000 долара за участията в състезанията на ФИС. В замяна на дарените средства той предлагаше всичко, което умее - от ръчно изработени картички, екипировка, различни атрибути, през ски уроци, до специално написана от него песен. Така че ако искате да си имате посветена на вас песен – Чонги ще ви я напише и изпее. Ще ви струва само 250 долара.

Благодарение на резултатите му от миналия сезон не закъсня и държавната подкрепа. Той ще получи 30 000 от необходимите 55 000 лева от федерацията ни по ски, а за останалите отново ще трябва да се справя сам, разчитайки и на уменията си извън белия спорт. Чонги има нужда от 10 260 долара за участие в стартовете от Световната купа, 9092 долара за треньорски разходи, 7866 долара за тренировъчни лагери, 2280 долара за екипировка и 2500 долара за такси. Ако успее да събере допълнителни 3000 долара (5000 лева), скиорът ще може да си позволи физиотерапевт, който да пътува с него през целия сезон. А това е огромен плюс.

Да докажем заедно, че с упорита работа и отдаденост нито една идея не е твърде луда, казва Никола. Нека му помогнем да осъществи мечтата си!

Повече за кампанията на Чонги вижте ТУК

Песента Chongi be Good в изпълнение на пловдивчанина, може да видите в прикаченото видео: