Антъни Иванов ще плува на финал на световно първенство. Българинът даде осмо време в полуфиналите на 200 метра бътерфлай на шампионата на планетата по плуване в Будапеща и днес, сряда, ще стартира сред най-добрите осем в света в дисциплината, съобщава sportal.bg.

18-годишният талант плува в първия полуфинал, където даде четвърто време - 1:55.58 минути, като остана на 3 стотни от феноменалното плуване в сериите тази сутрин и националния рекорд - 1:55.55 минути. Най-бърз в полуфиналите бе японецът Даия Сато с 1:54.03.

Успях да изпълня плана, който бях си задал - да тръгна с 55 секунди, въпреки че малко се изненадах от 54,9. Връщането беше добре и си свърших работата още сутринта, коментира Иванов пред BGswim.com

На полуфиналите, когато се явих в стаята за повикване, се почувствах обграден от елита на бътерфлая. Исках да успея. Да постигна финал. След като видях, че съм на едва стотна от третия в полуфинала, си помислих, че ще съм девети!? Но времето ми стигна за финал. Щастлив съм. Нямам търпение за финала, допълни Иванов.

За последно българин плува във финал на световно първенство преди 10 години, когато Михаил Александров участва на 100 м бруст на шампионата в Мелбърн. Предишният финал в бътерфлая бе през 1994 г. в Рим, когато Денислав Калчев плува на 100 м.